Joke van den Boomen

Hoe het allemaal begon

Ruim 20 jaar Stichting Haagse Hopjes Transvaal! Dat is niet vanzelf gegaan. Door de inzet van het bestuur, dat geheel uit vrijwilligers bestaat, de medewerkers en de vele vrijwilligers is dit zover gekomen. Ruim 12.000 kinderen/jongeren zijn lid van de Stichting Haagse Hopjes Transvaal en al velen gingen hen voor. Bestuur De tweede generatie “Hopjeskinderen” hebben zich al aangemeld met hun ouders die ooit ook zelf lid waren van de Hopjes. Ook heeft de Stichting, naast de uitleen van speelgoed, een reputatie opgebouwd door het organiseren van grootschalige sport- en spelactiviteiten en sportworkshops op alle 6 Hopjespleinen in de wijk Transvaal.

Het bestuur kan dan ook trots zijn op hetgeen bereikt is:

In het begin werd er op bijna alle pleinen gedeald in drugs. Dit was na enkele jaren al afgenomen tijdens de openingsuren van de Haagse Hopjes.
Kinderen leren om het speelgoed en sportmateriaal netjes op te ruimen en mee te helpen het plein schoon te maken en te houden.
Kinderen van alle nationaliteiten spelen samen. Ook al verstaan ze elkaar soms niet zo goed, ze begrijpen elkaar wel.
We zien steeds vaker dat ouders ook speelgoed voor hun kinderen kopen. Omdat dat eigenlijk wel bij de opvoeding hoort.
Over het algemeen zijn de ouders goed aanspreekbaar als het over hun kinderen gaat.
De meeste kinderen brengen hun geleende speelgoed netjes weer terug.
De meeste ouders/kinderen vinden het vanzelfsprekend dat de kinderen alleen met hun pasje kunnen lenen, de kinderen krijgen hier een veilige speelplek voor terug.
Kinderen hebben een doel om naar buiten te gaan en spelen met leeftijdsgenootjes.
Kinderen worden met Hopjes speelgoed motorisch uitgedaagd, dit is goed voor hun ontwikkeling.
Een heleboel kinderen die niet of nauwelijks sporten of bewegen, komen dankzij de sport- en speldagen van de Hopjes in beweging.
Ouders zijn actief betrokken bij het spel van hun kinderen.

Prachtige resultaten. Deze zijn niet zomaar bereikt dat gaat gepaard met veel vallen en opstaan en met nog meer doorzettingsvermogen keer op keer. Transvaal is een doorgangswijk; veel gezinnen van niet Nederlandse oorsprong komen in Transvaal terecht en blijven hier een aantal jaren wonen. Ze maken dan weer ruimte voor andere gezinnen. Dat maakt dat geen dag hetzelfde is en dat de toeloop van kinderen die bij Hopjes komen spelen zo divers is. Dat zorgt er ook voor dat de Hopjesregels keer op keer weer uitgelegd moeten worden. Dat er regelmatig een fietsje mee naar huis wordt genomen en dat er heel wat discussies met ouders plaatsvinden alvorens het duidelijk is en waarom er regels zijn en waarom ook zij en hun kind(eren) deze dienen na te leven. Maar als deze hobbel overwonnen is, dan is er tijd voor pret en onbezorgd spelen. En zo gaat het nu al ruim 20 jaar, dag in dag uit, jaar in jaar uit.

Even een terugblik op “hoe het begon”

In 2016 - 2017 bestaat de Stichting Haagse Hopjes Transvaal 20 jaar en dit willen we in 2017 groots vieren. Het eerste Hopje bestaat al langer dan de Stichting Haagse Hopjes Transvaal, dit eerste Hopje is geplaatst op het Kaapseplein op 8 mei 1996. Deze was onder beheer bij de werkgroep Haagse Hopjes Transvaal, die naam is op 3 november 1997 veranderd in de Stichting Haagse Hopjes Transvaal.

Het Kaapseplein

Kaapseplein De Haagse Hopjescontainer op het Kaapseplein is afkomstig van de Gemeente Den Haag, na een renovatie van het Kaapseplein dat gesponseerd was door financiële steun van Nationale Nederlanden. De opening van het 1ste Haagse Hopje was op 8 mei 1996. Wij boften toen met de medewerkers die een baan hadden gekregen via een “Melkertbaanregeling”. Het speelgoed voor deze container werd aangeschaft uit sponsorgelden die verworven waren door de “Werkgroep Haagse Hopjes Transvaal”, nu Stichting Haagse Hopjes Transvaal. Twee jaar later werd de container overgedragen aan de Stichting.

Het Ruth Firstplein

Ruth Firstplein 22 Januari 1997, opening van de Hopjescontainer op het Ruth Firstplein, door de kersverse Burgervader van Den Haag, de heer Wim Deetman, later werd de heer Deetman beschermheer van onze Stichting. Waar mogelijk stond en staat hij altijd voor ons klaar.

Het Ruth Firstplein is ons 2de Haagse Hopje

Vele sponsorbrieven zijn eraan voorafgegaan om de containers in Transvaal binnen te krijgen. Gelukkig werden wij goed geholpen door de Gemeente Den Haag. Hier zijn wij ook erg dankbaar voor.
Ruth Firstplein Vele jaren hebben wij de Straatspeeldag georganiseerd op het Ruth Firstplein. Na de renovatie van dit kleine plein konden wij hier niet meer terecht voor grootschalige activiteiten. Natuurlijk is de container zo veel mogelijk open en staat hier onze vaste medewerker Mimoun Achalhi. Hij leent speelgoed uit en houdt zich actief bezig met de jongeren die het plein bezoeken.

Wijkpark Transvaal

De Haagse Hopjescontainer op het Wijkpark Transvaal werd geopend op 29 januari 1997 en is ons 3de Haagse Hopje. Naast het succes van het grootste Hopje te zijn, is dit plein ook bekend door de extra activiteiten zoals het vieren van Koninginnedag en/of 5 mei en Koningsdag. Daarnaast is het ook al jaren bekend door het aanbieden van sportworkshops en andere sportieve activiteiten. Wijkpark Transvaal Op mooie dagen komt iedereen naar het Wijkpark Transvaal. Alle zitranden zijn dan vol en de medewerkers van het Haagse Hopje Wijkpark Transvaal, ontvangen dan veel kinderen met ouders, soms wel 400 per dag voor het
hekje en allemaal willen ze speelgoed lenen.

Het Haagse Hopjes/Beheerhuisje

11 mei 2005 werd het Haagse Hopjes/Beheerhuisje opgeleverd. Een prachtig gezicht op het nieuwe Wijkpark Transvaal. Maar helaas gingen wij qua ruimte er niet op vooruit. Ook nu nog is het binnen een kunst om alles op te stapelen. De vergaderruimte boven is natuurlijk heel fijn. Soms heeft het Hopje er ook kantoor. De Haagse Hopjes Container is gerenoveerd en ging daarna naar het Joubertplantsoen zodat deze container ook gerenoveerd kon worden. Nadat alle containers waren gerenoveerd ging de laatste op 26 juni naar het Anna Blamanplein waar de Hopmobiel stond.

Joubertplantsoen

Wijkpark Transvaal De Haagse Hopjescontainer op het Joubertplantsoen werd geopend op 5 februari 1997. Dit is ons 4de Haagse Hopje.
19 Jaar geleden bedacht onze Turks/Nederlandse medewerker om het Turkse Kinderfeest naar Transvaal te halen. Omdat wij hier meer dan 120 nationaliteiten hebben noemden wij het “Internationaal Kinderfeest”. 12 April 2017 bestond Internationaal Kinderfeest ook 20 jaar bestaan. Dus ook op dit plein een feestelijk tintje aan alles. De Stichting Haagse Hopjes heeft veel te danken aan Geer van Vliet, die in de periode dat onze voorzitter Joke regelmatig in het ziekenhuis lag, de honneurs heeft waargenomen. Juist in de periode dat alle containers geplaatst werden.

Anna Blamanplein

Hopmobiel Even een stukje geschiedenis van de Hopmobiel. Deze werd op verzoek van een bestuurslid van “Werkgroep Anna Blamanplein”, Natascha Kok, in samenwerking met de Stichting, aangeschaft. Wij hebben hard gewerkt om al de sponsorgelden bij elkaar te krijgen voor deze Hopmobiel. Het werd in eerste instantie geen vaste Hopjescontainer op het Anna Blamanplein maar een rijdend Hopje, de Hopmobiel, “Hop” van “Hopjes” en “mobiel” van “rijden”. Deze Hopmobiel werd na een lange voorbereiding op 21 februari 2003, gebracht op het Anna Blamanplein. Natuurlijk werd vlak daarna het eerste feestje gehouden op 26 februari 2003. 26 Juni 2007 kreeg het Anna Blamanplein de gerenoveerde container van het Wijkpark Transvaal en deze werd op 11 juli 2007 feestelijk geopend met de eerste familiedag op het Anna Blamanplein. De Hopmobiel ging toen naar andere pleinen in de Wijk Transvaal. En dat viel niet altijd mee……….! Om naar het pleintje van de school aan het Vrijstaathof te komen moest de Hopmobiel soms smalle paadjes nemen met dit als resultaat.

Hopmobiel Verder stond de Hopmobiel op het Arnold Altrinoplantsoen, de Marktweg en het Stellenboschplein, daarnaast werd de Hopmobiel ingezet bij de lampionnenoptochten door de wijk. Sinds een aantal jaren komt de Hopmobiel hoofdzakelijk 2 x per week op het Stellenboschplein op dinsdag en donderdag.